Städtips

Housekeeping och House Cleaning Tips

Vid Housekeeping och House Cleaning finns det många aspekter att överväga för att upprätthålla ett välorganiserat och rent hem. Här delar vi användbara tips och tricks för att underlätta processen och säkerställa att ditt hem förblir i toppskick.

Vardagsrum

 • Dammtorka ytor och möbler regelbundet med en lämplig trasa eller antistatisk trasa för att minska ackumuleringen av damm.
 • Dammsug mattor och soffor för att ta bort smuts och partiklar som kan fastna i tyget.
 • Rengör fönsterenheten regelbundet för att säkerställa klara och skarpa vyer.

Kök

 • Diska och förvara disken regelbundet för att undvika ackumulering av smutsig disk och matrester.
 • Torka av kökens arbetsytor och spishäll efter varje användning för att undvika att mat- och dryckrester torkar fast.
 • Rengör ugn och mikrovågsugn med specialrengöringsmedel för att avlägsna envisa fläckar och brända matrester.

Sovrum

 • Byt sängkläder regelbundet för att undvika ackumulering av döda hudceller, damm och allergener.
 • Lufta ut och dammsug madrassen för att avlägsna eventuella dammkvalster och allergener.
 • Torka av möbler och förvara kläder och personliga tillhörigheter på lämpliga platser för att undvika rörigt och oorganiserat utseende.

Badrum

 • Rengör toaletten regelbundet med en rengöringsspray och borste för att undvika uppkomst av lukt och bakterier.
 • Avlägsna fläckar och tvålrester från handfatet och badkaret med en rengöringssvamp eller trasa.
 • Torka av spegeln med glasrengöring för att få en klar och ren reflektion.

Lagring och organisation

 • Investera i förvaringslösningar som hyllor, lådor och korgar för att hålla sakerna på sin plats och undvika rörigt utrymme.
 • Kategorisera och märk alla förvaringsbehållare för enkel åtkomst och snabb identifiering.
 • Göra en städplan och schema för att hålla dig organiserad och undvika överväldigande städningssessioner.

Genom att följa dessa housekeeping- och house cleaning-tips kan du upprätthålla en ren och välordnad miljö i ditt hem. Kom ihåg att göra rengöringen till en rutin och involvera också övriga familjemedlemmar för att dela på ansvaret och hålla hemmet i toppskick.6. Golvrengöring

 • Dammsug eller sopa golvet för att ta bort smuts, hår och skräp som har samlats upp.
 • Använd en lämplig rengöringslösning för golvet, beroende på vilket material det är gjort av. Följ tillverkarens instruktioner för bästa resultat.
 • Moppa golvet noggrant och se till att det torkar ordentligt för att undvika att falla.

Fönsterputsning

 • Börja med att damma av fönsterramen och fönsterbrädan med en torr trasa för att ta bort lös smuts och damm.
 • Använd en fönstervårdsspray eller en blandning av ättika och vatten för att rengöra glasytan. Torka av med en ren trasa eller tidningspapper för att undvika ränder.
 • Kom ihåg att rengöra både insidan och utsidan av fönstret för ett komplett resultat.

Tvättstuga

 • Rengör tvättmaskinen regelbundet genom att köra en tom cykel med en specialrengöringslösning eller ättika för att avlägsna beläggningar och oönskade lukt.
 • Torka av tvättmaskinens yta och tvättbänken efter varje användning för att undvika ackumulering av smuts och tvättmedelsrester.
 • Håll tvättmedel och andra tvättrelaterade tillbehör organiserade och inom räckhåll för en smidig tvättupplevelse.

Husdjursvård

 • Borsta ditt husdjurs päls regelbundet för att ta bort lösa hår och undvika att det sprids runt i hemmet.
 • Städa upp husdjurets avföring och urin omedelbart för att undvika dålig lukt och uppkomst av skadedjur.
 • Tvätta husdjurets sovplats och leksaker regelbundet för att undvika ansamling av smuts och allergener.

Hemligheten med framgångsrik housekeeping

 • Skapa en veckolig städplan och håll dig till den för att sprida ut uppgifterna över tid och undvika överväldigande städningssessioner.
 • Dela upp städningen i mindre, hanterbara uppgifter för att undvika att bli utmattad och tappa motivationen.
 • Involvera hela familjen genom att tilldela städuppgifter och göra städningen till en gemensam aktivitet.

Genom att följa dessa housekeeping tips och ha en effektiv strategi kan du hålla ditt hem i absolut toppskick. Ta dig tid att skapa en välorganiserad och ren miljö som du kan vara stolt över och trivas i.

tjej som har rörigt hemma

Har du rörigt hemma? 10 saker att göra dig av med redan nu

10 saker du kan göra för att undvika att det blir rörigt hemma

Om du vill stoppa att det blir rörigt hemma, vänta inte, börja direkt och städa upp. Följ denna listan över tio saker att bli av med så snart som möjligt.

1. Skräp

Gör ditt hem helt fritt från skräp och damm. Enkelt sätt att minska att det är rörigt hemma.

2. Trasiga eller skadade föremål

Du bör bli av med föremål som är fläckade, trasiga, saknar en del eller på annat sätt skadats. Detta är tillämpligt även om du förvarat objekten under en längre tid eftersom det sannolikt betyder att du inte vill använda saken längre.

3. Dubbletter

Du hittar dubbletter av många saker som du har köpt när du inte kunde hitta originalet. I ett par fall är det nödvändigt att behålla en duplikat om den andra går sönder. Men i allmänhet bör du bli av med dubbletterna.

4. Praktisk artikel som knappt använts på ett år

Du hittar säkerligen några saker som knappast har använts på ett år och då kan du helt enkelt bli av med dem snabbt eftersom du då kommer att kunna använda det värdefulla utrymmet som de upptar på ett bättre sätt.

5. Dekorativa prylar

Om du har något dekorativt föremål som du aldrig gillade, bli bara av med det eller donera eller sälj det till någon som kommer att tycka om det. På det sättet kommer du att kunna ordna lite utrymme för dina faktiska favoriter och tjäna lite pengar på samma gång.

6. Inte längre någon juridisk eller ekonomisk anledning att behålla föremålet

Ibland sparar du några dokument av juridiska eller ekonomiska skäl. När dessa skäl är borta, kanske på grund av en tidsgräns, bör du bli av med dokumenten efter du har strimlat dem.

7. Kläder som inte passar

Du bör bli av med kläderna som inte passar ordentligt och bekvämt. Dessa tar bara plats i din låda eller garderob utan att gynna dig på något sätt.

8. Utgången mat

Om ditt kylskåp innehåller konserveringsvaror som har gått ut, ska du bli av med dem omedelbart. Eller om du hittar någon bra förpackad mat som du inte kommer att äta eller inte gillar kan du om möjligt donera den.

9. Förra årets kort från vänner under semestern

Det är dags att bli av med förra årets semesterkort. Innan du placerar dem i papperskorgen registrerar du eventuella nya adresser till din dator eller telefon.

10. Gamla skor

Du bör bli av med skorna som gått sönder och inte kan repareras. Att donera till en butik är ett bra alternativ.

Kom ihåg att du kan boka städhjälp i Skellefteå till vettiga priser med vårt städföretag.

fönsterputsning är en av de städtjänster vår stödfirma i skellefteå erbjuder

Därför kan personliga städtjänster för hemstäd lämpa sig för dig

Behöver du prisvärda städtjänster? Det säger sig självt att städning av ett hus, kontor eller vilket annat utrymme som helst kan vara ganska besvärligt. Särskilt för människor som försöker jonglera ytterligare uppgifter. Det är just av denna anledning som det finns städhjälp från professionella städföretag. Deras huvudsakliga syfte är att säkerställa att kunden får den perfekta kvaliteten när det gäller städtjänster så att de kan fortsätta med sin dagliga rutin och sina upptagna scheman med ett mindre problem att oroa sig för.

Städtjänster som erbjuds av specialiserade städföretag

En stor del av befolkningen är antingen extremt upptagna eller ointresserade av att genomföra städning själva, vilket gör att det finns en stor marknad för hushållshjälp. Detta innebär att potentiella kunder måste läsa på för att se till att de väljer den bästa städverksamheten. Förutom saker som kostnad, närhet, recensioner och kvalitet på arbetet finns det ytterligare en nyckelfaktor att tänka på.

Detta är de olika städtjänsterna som städfirmorna ofta erbjuder

Här är några av de mest grundläggande städtjänsterna samt flera specialtjänster som erbjuds av alla bra städföretag i Skellefteå.

1. Allmän golvrengöring

Detta gäller både hushåll och kontorsutrymmen. Den här tjänsten omfattar saker som moppning, svepning och dammsugning. Med ett utmärkt företag vid ratten kan kunden vara säker på att få ett skinande rent golv.

2. Rengöring av köksapparater

Många tenderar att ignorera köksapparater i sin normala rengöringsrutin. De mest drabbade är kylskåp, ugnar, mikrovågsugnar och liknande. Rengöring av dessa apparater ingår ofta som en tjänst som erbjuds av de flesta städföretag.

3. In- och utflyttsstäd

Denna tjänst liknar den för golvrengöring. Skillnaden ligger i att det erbjuds kunder som vill ha ett utrymme städat innan de flyttar in eller ut från en plats.

4. Mattrengöring

Mattor och dörrmattor ingår i de flesta städföretagens rutiner. Det kan tillhandahållas som en enskild tjänst eller tillsammans med andra som i den allmänna städtjänsten.

5. Damning

Damning görs mest på ytor som bordsskivor och på tillbehör eller möbler som ljuskronor och väggmålningar. Det är en enkel uppgift men gör stor skillnad i alla hem eller kontor.

6. Rengöring av glasdörrar och fönster

Denna städtjänst måste erbjudas av alla professionella städföretag värda namnet. Det är en av de mest värdefulla eftersom det är den enda rengöringstjänsten som kommer att värderas av människor både innanför och utanför lokalerna.

Fördelar med att anställa experter för städhjälp

I. Du är garanterad kvalitetsarbete och ett skinande rent utrymme som gör dig nöjd och bekväm.

II. Städfirman hjälper dig att spara tid som kan användas för att göra något annat viktigt.

III. Team av professionella städare har tillgång till de allra bästa rengöringsartiklarna för hemmet så att ditt kontor eller hus får en genomgång med bara de bästa produkterna.

IV. De arbetar snabbt på grund av sin erfarenhet och det faktum att de arbetar i team.

V. De är benägna att anstränga sig för att du ska bli en nöjd kund.

Oavsett om du vill ha en röra på ditt kontor städat, eller en rengöring efter en smutsig fest hemma, är det ingen som förnekar att professionell städhjälp är ditt bästa alternativ. Kunderna får inte bara en börda lyft från axlarna utan kan också se utmärkta resultat som de kommer att vara mycket nöjda med att visa upp, både för gäster och anställda.

dammsuga persienner

6 ställen i ditt hem som du kan dammsuga när du städar

När det kommer till att dammsuga är det viktigt att vara så noggrann som möjligt. Ingen dammsugare kan suga upp varenda dammpartikel, men om du helt glömmer av att dammsuga ett ställe så betyder det såklart att det kommer finnas mer damm där. Rekommenderade städföretag i Skellefteå rengöra ditt hem ibland, men det finns många andra ställen som du själv behöver ta hand om och dammsuga.

Vad använder man tillbehören till dammsugaren till?

Du kanske inte har tänkt på det men dammsugare är ett av de mest användbara rengöringsredskap du har tillgängligt i ditt hem. Det är dumt att inte utnyttja den maximalt när du skall städa. Det här är det du kan använda alla de där tillbehören till:

Dammsuga madrassen

Madrassen är ett perfekt område för kvalster, damm och andra jobbiga allergener att frodas. Därför kanske inte din sömn är så bra som du önskar, men det finns en lösning. Ta klädselmunstycket och kör det upp och ner för madrassen och på utsidan. Det är idealt för att fånga upp smuts. Det är också perfekt för att komma åt alla svåra skrevor. Dessutom håller det din madrass fräsch så att du kan sova där utan svårigheter.

Dammsug persienner och rullgardiner

Saker som täcker dina fönster blir inte bara dammiga från insidan utan också från utsidan. De blir trots allt exponerade mot pollen, damm och en hel del andra allergener och skadliga partiklar. Därför är det viktigt att ta hand om dessa ytor med din dammsugare. Det är ett utmärkt verktyg för att fräscha upp dina persienner och rullgardiner och få dem att se finare ut.

Använd dammsugaren till att rengöra fönsterbleck

När du ändå är nära fönstren så är det en bra idé att använda den mjuka borsten för att suga upp damm och smuts från fönsterblecken. Om du ignorerar detta område så kommer det byggas upp stora mängder smuts och damm där.

Dammsug baksidan av kylen

Kylen är den maskin i ditt kök som arbetar non-stop. Denna kökets arbetshäst brukar vara ren på framsidan då det är enkelt att komma åt den med en fuktig trasa och torka av. Men det är baksidan av kylen som du behöver tänka på. Du kan rengöra den ordentligt med tillbehöret för skrymmande utrymmen. Gör det minst en gång per säsong för att se till så damm inte bygger upp och förstör kylen.

Dammsuga sitt tangentbord

Damm letar sig lätt in i utrymmet mellan dina tangenter, men det är inte allt. Om du äter vid ditt skrivbord när du arbetar på en dator så kan smulor och andra matrester hamna mellan tangenterna. Dammsugaren tar hand om detta på ett snabbt och smidigt sätt.

Rengöra ventilation

Ventilationen i huset leder ofta till att rejäla mängder damm samlas på vissa ställen. Innan du vet ordet av så cirkulerar det bara damm i din ventilation. Låt inte detta hända genom att dammsuga dessa områden regelbundet.

Som du kan se finns det många områden som man kan dammsuga när man städar hemma. Var säker på att investera tid och pengar i den här uppgiften så att det blir gjort ordentligt och du förbättrar din hemmiljö.

misstänker du att du har ett mögelangrepp? gör en mögelbesiktning omgående

Fem tecken att det är dags att göra en grundlig mögelbesiktning

Några tecken på att det är dags för en mögelbesiktning. Oavsett om vi ser det, känner lukten av det eller känner det finns mögel överallt omkring oss. Utomhus spelar svampar en viktig roll i naturen genom att de bryter ner dött organiskt material. Men inomhus producerar mögel allergener som kan orsaka hälsoproblem för människor och husdjur. Eftersom man inte kan se dess sporer med blotta ögat är det nästan omöjligt att upptäcka dem i luften du andas. Lyckligtvis finns det sätt att avgöra om du behöver en mögelbesiktning av en expert.

Utspridning av svartmögel som du kan upptäcka med en mögelbesiktning

Mögelsporerna är osynliga när de transporteras genom luften, men när de landar på en fuktig yta och börjar växa är möglet svårt att missa. Sporerna som varierar i storlek, form och färg ser alltid smutsiga och ohälsosamma ut. Eftersom de behöver fukt för att överleva, verkar svampen ofta kännas kladdig.

Mögel avger dålig lukt

Innan möglet blir synligt ger begynnande angrepp ifrån sig en otrevlig lukt. Det är därför inte konstigt att en unken eller instängd lukt är den vanligaste orsaken till att husägare kontaktar firmor som gör mögelkontroller.

Läckande rör skapar goda förhållanden för mögelsporer

Eftersom svampen behöver vatten för sin överlevnad är ofta nivåerna inom hälsonormen inomhus. Ett undantag är läckande rör som skapar goda förhållanden för de kringflytande sporerna att växa. Det spelar ingen roll var läckan uppstått – i en källare, vägg eller under golvet – svampsporer kommer förr eller senare att hitta den.

Mögel kan ge dig och din familj hälsoproblem

Även om mögel är ganska ofarliga utomhus är allergiska reaktioner ganska vanliga då det uppstår höga koncentrationer inomhus. Detta är särskilt allvarligt för barn och folk med andningsbesvär. Enligt vetenskapliga undersökningar är ett barn av tre allergiskt mot mögel, vilket gör det den näst största allergin efter pollen. Men eftersom symptomen av en allergisk reaktion är ganska vanliga (hostning, nysningar, ögonirritation, snuva osv.) är det många husägare som inte inser sambandet på många månader. En bra tumregel är därför att låta göra en mögelutredning om någon i familjen visar kraftiga eller långvariga allergisymptom i hemmet.

Mögel i gamla hus

Oavsett hur väl du underhåller ditt hus är vattenskador oundvikliga på lång sikt. Oavsett om skadan sker i taket, i källaren eller under skåp är det mycket troligt att svampangrepp följer. Det behöver inte synas eller märkas på andra sätt som genom lukt, men sporerna kan vara skadliga för nuvarande eller framtida invånare. Det är därför inte förvånande att husägare antingen går med på eller själva beställer mögelinspektion innan de säljer bostaden. Man ska också komma ihåg att mögelsanering bara blir dyrare med tiden, och väntar man för länge kan det till och med bli omöjligt att bli av med det.

Om du misstänker mögelangrepp eller märkt något av de nämnda tecknen, kontakta ett städföretag i Skellefteå som gör en mögelbesiktning omedelbart.

Naturliga rengöringsmedel som alternativ till giftiga rengöringsprodukter

Människor har städat sina hem med naturliga rengöringsmedel långt innan uppkomsten av de konstgjorda kemiska rengöringsprodukterna tog över. Det finns många naturliga och hemgjorda rengöringsmedel som är lika, om inte mer effektiva, än de senaste artificiella giftiga rengöringsmedel. Majoriteten av medel på marknaden är lika dödliga för dig som de är på fläckar och bakterier. Toxiciteten i dem är tillräckligt hög för att sätta ditt liv i fara om du inte använder dem aktsamt. Nedan finns de naturliga och mycket säkra alternativ du kan använda för att städa hemma utan att oroa dig för farorna.

Byt ut giftiga rengöringsmedel mot naturliga alternativ

 1. Citron – När livet ger dig citroner gör du en lemonad… eller så kan du göra en helt säker och riskfri rengöringslösning. En citron är naturens sanna gåva till mänskligheten. Citronen är ett naturligt blekmedel och doftneutraliserare som också enkelt bekämpar fläckar och fetter utan ansträngning. Blanda lite citronsaft med vatten för att rengöra fläckar på skärbrädor och döda bakterier på den. Du kan antingen använda citronen direkt eller späda den med vatten först. Om fläckarna är alltför tuffa för citronen ensam kan du blanda den med bakpulver eller salt för att förbättra effekten. Detta fungerar på även de tuffaste fläckarna.
 1. Salt – Människokroppen kan inte fungera ordentligt utan tillräckligt med salt. Våra förfäder har använt det för att bevara mat i århundraden. Men salt är också ett jäkligt bra rengöringsmedel. Naturlig bakteriedödare är ett av de 14.000 användningsområdena. Salt är den mest använda och mångsidiga mineral som finns. Du kan blanda salt med ättika eller citronsaft för att göra det starkare och lägga till deodoriserande effekt på saltet.
 1. Vinäger – Praktiskt taget en del av alla kök, det är inte en svår ingrediens att hitta i ett kök. Dess naturliga surhet gör det till ett idealiskt antimögel och antibakteriellt medel. Förutom att vara ett fantastiskt och giftfritt avfettningsmedel, eliminerar vinäger även tvålrester. Blanda ättika med samma mängd varmt vatten för att rengöra känsliga saker som ornament. Lägg en skål med vinäger för att bli av med några obehagliga dofter i ditt hem.
 1. Bakpulver – Bakpulver är en naturlig doftavvisare och ännu viktigare, billigare än något farligt rengöringsmedel på marknaden. För att rengöra smutsiga ytor ska du strö bakpulver och vatten på en fuktig trasa. Torka av, och skölj sedan med rent vatten. En liten skål bakpulver som hålls i kylskåp, frys, eller övrigt skåp kommer att hålla obehagliga lukter borta. Du kan även använda den på papperskorgen – strö ut lite på soporna och säg farväl till de stinkande dofterna.
vi utför städhjälp till låga priser i skellefteå

Städhjälp – Städfirma med proffsig hemstädning

Ett hem blir just ett hem när det gjorts personligt och blivit strukturerat efter behoven av de som bor där. Det är på grund av detta som man kanske kan behöva städhjälp. Eftersom alla hus reflekterar ens personlighet och hur personerna som bor där är, så är det väldigt viktigt att hålla både insidan och utsidan av huset rent. Ett välstädat hem erbjuder dessutom en hälsosam miljö att vistas i. Det räcker inte med att bara inreda ditt hus, utan det är precis lika viktigt att ha en ren inomhusmiljö för att få gillande blickar från grannar och gäster.

Städhjälp i hemmet – en professionell städtjänst hemma hos dig

Men bara för att ditt hem är estetiskt vackert på insidan, så är inte det den enda anledningen till att du bör hålla det rent. Det kan vara riktigt skadligt för hälsan att bo i ett smutsigt hem. Det är därför det är så viktigt att få hjälp med städningen, eftersom dagens stressade samhälle sällan lämnar tid över till oss för att städa våra hem ordentligt. Och du vågar väl självklart inte sätta din familjs hälsa och säkerhet på spel?

Anlita städfirmor för hemstäd?

Det är här som städfirmor kommer in i bilden. De har utbildade och professionella städare som kan ta hand om matt- och möbeltvätt, vägg- och takrengöring samt många andra sorter av städ, som fläckar efter husdjur, annan fläckborttagning eller behandlingar av repor, fönsterputsning, putsa upp färgen där det behövs, städa trädgården eller uteplatsen etc. Det är verkligen väldigt viktigt att anlita städhjälp för att hålla allergier och sjukdomar så långt borta som möjligt från ditt hem och din familj.

Dessa städfirmor erbjuder högkvalitetsservice och är dessutom väldigt flexibla. Att beställa någon av deras tjänster är så enkelt som ett telefonsamtal eller ett klick med musen på internet. Förmodligen kommer städfirman kunna erbjuda ett flexibelt schema, och du kan välja om du vill ha städhjälp bara en endaste gång, eller kanske en gång i veckan, varannan vecka, en gång i månaden, varannan månad och så vidare. Många gånger kan de också erbjuda andra liknande tjänster såsom till exempel ”conciergetjänster”.

Om du står inför att sälja ditt hem, eller att köpa ett nytt, och du behöver hjälp med städningen, så bör du kontakta vår städfirma. Vissa firmor kan också erbjuda andra ”conciergetjänster” såsom ner- och uppackning av dina ägodelar i själva flytten.

Utöver det så erbjuds ofta liknande tjänster, såsom hemhjälp, vattentanksrengöring och städhjälp, och utförs alla av dessa professionella städare.

tips på hur du enkelt kan rengöra en kristallkrona

Rengöra Kristallkrona – Smarta tips

Så rengör du en kristallkrona

Kristallkronor behöver rengöras då och då för att behålla sin glans. Damm kan få dem att se gråa och tråkiga ut. Om de vårdas på rätt sätt håller de sig fina år in och år ut.

De flesta rengör kanske sina ljuskronor med några månaders mellanrum. Men om en ljuskrona dammas regelbundet behöver den inte en djuprengöras oftare än var nionde månad ungefär. Hur ofta man behöver rengöra beror på ljuskronans placering, form och typ av kristaller.

Tips på hur du enkelt kan rengöra en kristallkrona

Det finns några olika metoder för att rengöra en ljuskrona. Många föredrar att damma av ljuskronan medan den hänger, medan andra gillar att beundra kristallerna medan de rengör dem. Innan du rengör kristallerna skall du dock ta bort överflödigt damm så att din trasa eller handske inte blir alltför smutsig för tidigt i processen.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att ta en kristall i taget och torka av dem med fuktigt sämskskinn. Det kan göras medan ljuskronan fortfarande hänger, eller så kan den tas ned och rengöras. Om du planerar att ta isär ljuskronan rekommenderas det starkt att först göra ett diagram över, eller etikettera, bitarna så att du vet vart de ska sitta när du monterar ihop ljuskronan igen.

Ljummet vatten med lite diskmedel och vit vinäger tar bort smuts och ger glans. Torka kristallerna direkt efter rengöringen för att förhindra att det smetar ut sig.

Speciella kristall- eller glasrengöringsmedel kan också användas. Om du använder en spray, se till att strömmen till lampan är avstängd och att ingen kan slå på den medan du arbetar. Var försiktig när du sprayar och undvik att spruta på kablar och andra elektriska komponenter. Låt kristallerna dropptorka, men tänk på att kupade delar kan behöva blöttorkas, och större prismor kan behöva torkas med en mjuk trasa.

Bäst sätt att få kristallkronan ren

Det bästa sättet att rengöra en ljuskrona på är att använda ett par bomullshandskar, helst vita så att du ser hur mycket smuts som lossnar. En handske används för att torka kristallerna med och den andra hålls fuktad med kristall- eller glasrengöringsmedel. Gnid eller smek kristallerna med den fuktiga handskbeklädda handen och lyft över den till den torra handen omedelbart för att torka dem och få dem att gnistra.

Frestas inte att ta genvägar i rengöringen genom att vrida på ljuskronan. Om du roterar ljuskronan kommer den så småningom att lossna från sitt fäste vilket kan göra att den faller. De elektriska ledningarna kan också skadas vilket ger ökad risk för brand eller elstötar.

Glöm inte att torka av glödlamporna när de har svalnat – men inte med något vått eftersom det kan få dem att gå sönder. Att rengöra glödlamporna ger hela kristallkronan en ny lyster och ett ljusare sken.

Rengöringstips från Tobias på Flyttstädning Skellefteå

Tips på att få bort rödvinsfläckar

Fläckborttagning – Få bort fläckar enkelt

Fläckborttagning – Så gör du

Fläckar är en riktig fiende som ger varierade problem beroende på vilken typ av fläck det handlar om. Oavsett om det gäller dina kläder eller din dyra matta kan fläckar förstöra dem och dess skönhet. Om du bär ett av dina favoritplagg så finns det väl inget värre än att få en fläck på den?

Fläckar kan uppstå nästan vart som helst i ett hem – kläder, ytor, möbler, väggar, mattor. En fläck måste behandlas på rätt sätt och så snart som möjligt efter att den uppstått. Det finns många olika effektiva sätt att ta bort fläckar på, det viktigaste är att utgå ifrån vilken typ av fläck som uppstått och känna till hur den skall behandlas, och med vilket rengöringsmedel, för att undvika att borttagningsprocessen lämnar spår efter sig.

Det finns några vanliga typer av fläckar som en husägare bör känna till hur man identifierar samt hur man behandlar dem på korrekt sätt. Fläckborttagning med rätt medel kan hålla din matta, kläder och ytor rena och fina.

Deodorantfläckar

Tvätta plagget med flytande blekmedel och vatten. Du bör alltid använda varmt vatten och hålla den temperatur som anges på tvättlappen. Om det trots allt skulle leda till att plagget tappar färg kan du försöka återställa färgen med hjälp av vinäger. Är fläcken gammal kan du använda vinäger, är den ny kan ammoniak vara ett bättre val. Men tänk på att aldrig använda vinäger och ammoniak samtidigt som flytande blekmedel.

Blodfläckar

Har du fått blodfläckar på kläderna kan du tvätta dem i tvättmaskinen med vatten och tvättmedel. Ta på lite fläckborttagningsmedel och starta tvätten. En annan variant för att få bort blodfläckar är att blanda till en lösning bestående av vatten och ammoniak. Blanda lika delar vatten och ammoniak och blöt ned kläderna i det. Detta är inte lämpligt för fina tyger som ull eller silke. Har du fått blodfläckar på vita kläder kan du i stället använda blekmedel och hydrogenperoxid.

Bläckfläckar
Få bort bläckfläckar enkelt

För att få bort fläckar orsakade av bläckliknande material kan du blöta ned de fläckade delarna med hårspray. Låt det sedan torka. Applicera sedan en vatten- och vinägerlösning för att lösa upp fläcken. Borsta på fläcken och skölj med vatten.

Rostfläckar

För att få bort fläckar som uppstår på grund av rost kan du göra en pasta av citronsaft och salt. Applicera den på det drabbade området. Tvätta sedan tyget och fläcken kommer att försvinna på ett effektivt sätt.

Tänk på att alla fläckar är olika och att ta bort dem kräver olika tillvägagångssätt. Allt du behöver veta är vilket som är det bästa sättet för just den fläck du vill få bort.