tips på hur du enkelt kan rengöra en kristallkrona

Rengöra Kristallkrona – Smarta tips

Så rengör du en kristallkrona

Kristallkronor behöver rengöras då och då för att behålla sin glans. Damm kan få dem att se gråa och tråkiga ut. Om de vårdas på rätt sätt håller de sig fina år in och år ut.

De flesta rengör kanske sina ljuskronor med några månaders mellanrum. Men om en ljuskrona dammas regelbundet behöver den inte en djuprengöras oftare än var nionde månad ungefär. Hur ofta man behöver rengöra beror på ljuskronans placering, form och typ av kristaller.

Tips på hur du enkelt kan rengöra en kristallkrona

Det finns några olika metoder för att rengöra en ljuskrona. Många föredrar att damma av ljuskronan medan den hänger, medan andra gillar att beundra kristallerna medan de rengör dem. Innan du rengör kristallerna skall du dock ta bort överflödigt damm så att din trasa eller handske inte blir alltför smutsig för tidigt i processen.

Ett vanligt tillvägagångssätt är att ta en kristall i taget och torka av dem med fuktigt sämskskinn. Det kan göras medan ljuskronan fortfarande hänger, eller så kan den tas ned och rengöras. Om du planerar att ta isär ljuskronan rekommenderas det starkt att först göra ett diagram över, eller etikettera, bitarna så att du vet vart de ska sitta när du monterar ihop ljuskronan igen.

Ljummet vatten med lite diskmedel och vit vinäger tar bort smuts och ger glans. Torka kristallerna direkt efter rengöringen för att förhindra att det smetar ut sig.

Speciella kristall- eller glasrengöringsmedel kan också användas. Om du använder en spray, se till att strömmen till lampan är avstängd och att ingen kan slå på den medan du arbetar. Var försiktig när du sprayar och undvik att spruta på kablar och andra elektriska komponenter. Låt kristallerna dropptorka, men tänk på att kupade delar kan behöva blöttorkas, och större prismor kan behöva torkas med en mjuk trasa.

Bäst sätt att få kristallkronan ren

Det bästa sättet att rengöra en ljuskrona på är att använda ett par bomullshandskar, helst vita så att du ser hur mycket smuts som lossnar. En handske används för att torka kristallerna med och den andra hålls fuktad med kristall- eller glasrengöringsmedel. Gnid eller smek kristallerna med den fuktiga handskbeklädda handen och lyft över den till den torra handen omedelbart för att torka dem och få dem att gnistra.

Frestas inte att ta genvägar i rengöringen genom att vrida på ljuskronan. Om du roterar ljuskronan kommer den så småningom att lossna från sitt fäste vilket kan göra att den faller. De elektriska ledningarna kan också skadas vilket ger ökad risk för brand eller elstötar.

Glöm inte att torka av glödlamporna när de har svalnat – men inte med något vått eftersom det kan få dem att gå sönder. Att rengöra glödlamporna ger hela kristallkronan en ny lyster och ett ljusare sken.

Rengöringstips från Tobias på Flyttstädning Skellefteå