Tips på att få bort rödvinsfläckar

Fläckborttagning – Få bort fläckar enkelt

Fläckborttagning – Så gör du

Fläckar är en riktig fiende som ger varierade problem beroende på vilken typ av fläck det handlar om. Oavsett om det gäller dina kläder eller din dyra matta kan fläckar förstöra dem och dess skönhet. Om du bär ett av dina favoritplagg så finns det väl inget värre än att få en fläck på den?

Fläckar kan uppstå nästan vart som helst i ett hem – kläder, ytor, möbler, väggar, mattor. En fläck måste behandlas på rätt sätt och så snart som möjligt efter att den uppstått. Det finns många olika effektiva sätt att ta bort fläckar på, det viktigaste är att utgå ifrån vilken typ av fläck som uppstått och känna till hur den skall behandlas, och med vilket rengöringsmedel, för att undvika att borttagningsprocessen lämnar spår efter sig.

Det finns några vanliga typer av fläckar som en husägare bör känna till hur man identifierar samt hur man behandlar dem på korrekt sätt. Fläckborttagning med rätt medel kan hålla din matta, kläder och ytor rena och fina.

Deodorantfläckar

Tvätta plagget med flytande blekmedel och vatten. Du bör alltid använda varmt vatten och hålla den temperatur som anges på tvättlappen. Om det trots allt skulle leda till att plagget tappar färg kan du försöka återställa färgen med hjälp av vinäger. Är fläcken gammal kan du använda vinäger, är den ny kan ammoniak vara ett bättre val. Men tänk på att aldrig använda vinäger och ammoniak samtidigt som flytande blekmedel.

Blodfläckar

Har du fått blodfläckar på kläderna kan du tvätta dem i tvättmaskinen med vatten och tvättmedel. Ta på lite fläckborttagningsmedel och starta tvätten. En annan variant för att få bort blodfläckar är att blanda till en lösning bestående av vatten och ammoniak. Blanda lika delar vatten och ammoniak och blöt ned kläderna i det. Detta är inte lämpligt för fina tyger som ull eller silke. Har du fått blodfläckar på vita kläder kan du i stället använda blekmedel och hydrogenperoxid.

Bläckfläckar
Få bort bläckfläckar enkelt

För att få bort fläckar orsakade av bläckliknande material kan du blöta ned de fläckade delarna med hårspray. Låt det sedan torka. Applicera sedan en vatten- och vinägerlösning för att lösa upp fläcken. Borsta på fläcken och skölj med vatten.

Rostfläckar

För att få bort fläckar som uppstår på grund av rost kan du göra en pasta av citronsaft och salt. Applicera den på det drabbade området. Tvätta sedan tyget och fläcken kommer att försvinna på ett effektivt sätt.

Tänk på att alla fläckar är olika och att ta bort dem kräver olika tillvägagångssätt. Allt du behöver veta är vilket som är det bästa sättet för just den fläck du vill få bort.